default logo

Nog een checklist… via Langwitches

Een blog die ik al enige tijd volg is die van (dat van??) Sylvia Tolisano. Zij schrijft over taalonderwijs, ict componenten daarin en doet dat met duidelijke kennis van zaken.

Onlangs beschreef zij een “storytelling” app en voegde daar een interessante checklist aan toe. Deze checklist gaat, anders dan die van Tony Vincent, waar ik hier over schreef, in op diverse perspectieven waar vanuit je een apptiviteit kunt bekijken. Zo kijkt ze in deze checklist naar de niveaus van Bloom, naar de denkhoeden van Gardner, maar ook naar zaken als het substitutie -> transformatie model voor onderwijs met ict en naar vaardigheden voor de 21e eeuw. Een perspectief dat ik nog niet kende was dat van Alan November, die de metafoor van de “ouderwetse” boerderij gebruikt om activiteiten voor leerlingen te bedenken, of liever dan activiteiten: verantwoordelijkheden.

Je begrijpt dat ik graag die checklist met je deel en heb Sylvia gevraagd of ik hem mocht vertalen. Natuurlijk, schreef ze: “That is what Creative Commons is about.” Bijgaand dus een link naar de vertaling, die ( hoe gaat dat in Tweetistan!) nog even door @Frans Droog van commentaar is voorzien en (dank!) op dat commentaar is aangepast.

[iframe]

[/iframe]

(P.S. 1 Voor mij is “Pay with a tweet” nieuw. Ben benieuwd of en hoe dit werkt… Koste wel even tijd om uit te vogelen hoe dit goed te voorschijn komt in WordPress.org. Bleek een Plugin te zijn die een iFrame code kan omzetten tot eeh. een iFrame)

(P.S. 2 Doordat ik dezelfde lay-out wilde houden heb ik het programma Comic Life 2 geïnstalleerd, op Sylvia’s advies. Dank dat ik dat vaker ga gebruiken. Mooi!)

Dico, docent Frans sinds 1978, docentopleider sinds 1990, VELON gecertificeerd sinds 2004. Onderwijsgek, ICT in onderwijs sinds het voorhanden is. Nu naast regulier lesgeven en opleiden in de school van studenten en coachen van ervaren collega's, een eigen bedrijf bedoeld voor het delen van kennis en vaardigheden op gebied van ICT en tablets. Apptiviteiten.eu heeft als doel het verzamelen en doorgeven van 'good (enough) practices'