default logo

Hoe kies je de juiste onderwijskundige Apps?

In  Tony Vincent’s Learning in Hand – Blog – Ways to Evaluate Educational Apps vind je een tweetal formulieren om de geschiktheid van een onderwijskundige app te kunnen bepalen. Voor mijn cursussen voor Noordhoff heb ik deze vertaald en stel ze hier nu beschikbaar – zoals beloofd aan Tony.

De beoordelingsmatrix (Rubric) is in 2010  ontworpen door Harry Walker en Kathy Schrock heeft er sommige wijzigingen in aangebracht. (Harry Walkers essay over het evalueren van apps voor mobiele toestellen is hier te downloaden)

In de app heeft Tony de criteria relevantie, aanpasbaarheid, feedback, denkvaardigheden, motivatie en mogelijkheid tot delen gebruikt.

De schrijver geeft aan dat indien de beoordeling een lage score geeft, dit niets zegt over de app: die kan in zijn soort uitstekend zijn. Het is echter handig om apps te kunnen scoren als je een keuze moet maken uit verschillende apps of tussen betaalde apps.

Tony Vincent's Learning in Hand - Blog - Ways to Evaluate Educational Apps

Download hier de vertaalde Rubric en hier de originele Rubric

Tony bedacht na het maken van de beoordelingsmatrix dat een checklist waarschijnlijk handiger zou zijn en ontwikkelde er een die zowel naar de instructie aspecten als naar de technische aspecten van de app kijkt. In zijn lijst geeft hij de voorkeur aan gratis apps en aan apps waarvoor je niet “in-app” aankopen hoeft te doen. Natuurlijk zijn er ook fantastische apps waarvoor je wel dient te betalen…

Uitgangspunt is dat de effectiviteit van een app bepaald wordt met wat jij wilt dat hij doet. En dan is het beter als hij dat goedkoop en motiverend doet. Waarschijnlijk krijgt geen app alle checks, maar in het algemeen is het zo: hoe meer “vinkjes”, hoe beter de app is voor het onderwijs.

Tony Vincent's Learning in Hand - Blog - Ways to Evaluate Educational Apps

Download hier de vertaalde checklist en hier het origineel

 

Hoe bepalen jullie of een app de moeite waard is van het gebruik in de klas?

 

 

 

Dico, docent Frans sinds 1978, docentopleider sinds 1990, VELON gecertificeerd sinds 2004. Onderwijsgek, ICT in onderwijs sinds het voorhanden is. Nu naast regulier lesgeven en opleiden in de school van studenten en coachen van ervaren collega's, een eigen bedrijf bedoeld voor het delen van kennis en vaardigheden op gebied van ICT en tablets. Apptiviteiten.eu heeft als doel het verzamelen en doorgeven van 'good (enough) practices'